COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … The meaning in life

Ik hou van december. Het is gezellig samenzijn met je geliefden met feestelijke lichtjes, lekker eten, mooie kleren en afsluitend met vuurwerk. Maar het is ook een maand van reflectie en einde van het jaar, goede voornemens en een nieuwe start.

Vaak is een van de goede voornemens gelukkiger zijn in het leven door bijvoorbeeld gezonder te eten en te bewegen en meer quality time met geliefden door te brengen. Omdat we een ‘gelukkig-zijn’ cultuur hebben dacht ik er verder niks van, tot ik een hele interessante Ted-talk zag, waarin Emily Esfahani Smith het onderscheid tussen gelukkig zijn en betekenis geven aan je leven, ‘the meaning in life’, uitlegde.  

Gelukkig zijn wordt gedefinieerd als momenten die goed, comfortabel en vredig voelen, terwijl betekenis geven aan je leven, voortkomt uit het deel uitmaken van en het dienen van iets dat groter is dan jezelf en uit het beste ontwikkelen in jezelf. 

Hoe je ‘meaning in life’ kunt vinden? Door ergens bij te horen, door een roeping te hebben, door te leven vanuit een plek waarbij je beseft deel uit te maken van iets dat veel groter is dan jij en door storytelling. 

Als mens is het natuurlijk dat wij ergens bij willen horen; familie, vrienden, een partner, werkkring, geloofsgemeenschap. Gezien worden, erkend worden, geliefd worden komt van deze betekenisvolle relaties waar je gewaardeerd wordt voor wie je bent en waar je anderen ook waardeert. 

Het hebben van een roeping oftewel een ‘purpose in life’ is iets waar je excellent in bent en waar je anderen mee kunt dienen. Het hebben van een roeping is gebaseerd op wat je voor anderen doet in plaats van wat je eruit haalt en dat maakt jouw leven weer betekenisvol.

Het beseffen dat er iets is dat groter is dan jezelf, waar je deel van uitmaakt, wanneer je voelt dat je bestaan het natuurlijke overstijgt. Dit kan op vele manieren. Voor mij is het bijvoorbeeld de geboorte van Jezus vieren met kerst en God dagelijks dienen, voor een ander kan het aanschouwen van kunst dat doen. 

En tenslotte is het verhaal dat wij onszelf vertellen over onszelf belangrijk voor ‘the meaning in our life’. Wij zijn niet een lijst van gebeurtenissen. Wij hebben het vermogen om te bepalen hoe je je verhaal redigeert, interpreteert en opnieuw vertelt, al ben je gebonden aan de feiten. Het krachtigste voorbeeld voor mij, was Iyanla Vanzant, die gevraagd werd over het overlijden van haar dochter, waarop ze antwoordde: ‘Ik moet wel heel speciaal zijn, dat God mij heeft toevertrouwt om dit te kunnen dragen.’ Wat een manier om naar zo een enorm verlies te kijken. 

Wordt ‘finding our meaning in life’ ons nieuw voornemen voor 2023? 

Een gezegende kerst, een goed uiteinde en een voorspoedig 2023. 

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van december 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *