COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … Haters

‘Don’t feed every dog you see suffering. Some just need strength to bite you’. 

Heb je weleens, uit medelijden of uit de goedheid van je hart, vriendelijkheid of behulpzaamheid, liefde of zachtaardigheid iemand geholpen? En heb je het keihard teruggekregen in je gezicht? Dat is waar deze quote dus over gaat; ‘niet elke hond die je ziet lijden, moet je te eten geven, want sommigen vergaren met dat eten slechts kracht om je te komen bijten.’

Opgegroeid als een 4de generatie christen, ben ik opgevoed met Bijbelse principes. Principes zoals ‘als iemand je een klap geeft op de ene wang, keer hem de andere wang toe’, ‘behandel een ander zoals je behandeld wilt worden’ en ‘wat voor onrecht je ook is aangedaan, God zal het je vergoeden’. Maar ook principes zoals ‘oog om oog en tand om tand’, ‘gooi geen parels voor zwijnen’ en vecht tegen de duivel en hij zal van je vluchten’.  Nu kan het tegenstrijdig klinken, maar eigenlijk geeft het juist antwoord op alle situaties, want afhankelijk van welke hond je voor je hebt, moet je inschatten of je die te eten moet geven of niet. 

Haters zijn mensen die je uit de goedheid van je hart hebt geholpen, naar wie je hebt geluisterd, voor wie je hebt klaargestaan, emotioneel, financieel of otherwise en die je vervolgens uit jaloezie of vanuit een zieke geest proberen te breken, roddelen over je, je werk proberen te vernietigen, je liefdes- en vriendschappelijke relaties om zeep proberen te helpen, je ideeën stelen en vervolgens slachtoffer spelen. 

Haters komen vermomd als mensen die het zogenaamd met je menen, die je zogenaamd nodig hebben, die zogenaamd van je willen leren, die medelijden bij je opwekken, die zogenaamd vertrouwelingen en vrienden lijken. 

De hater die Jezus verraadde zodat ze Hem konden kruisigen, was één van zijn meest ‘close’ vrienden. Maar net zoals de hater van Jezus Hem precies leidde naar zijn doel, namelijk doodgaan voor de mens en uit de dood opstaan, zodat wij nooit meer bang hoeven te zijn voor de dood en wij weer connected zijn met God, zo zijn onze haters onze traptreden naar succes. 

De hater kon Jezus’ zijn levensdoel en legacy niet doodmaken door Hem te vermoorden. Zo kan geen enkele hater je breken als je het ze niet toestaat. 

Maar het is ook zaak om zelf geen hater te zijn of te worden. Een ander haten zal jou niks van diegene geven, niet hun talent, niet hun vaardigheden, niet hun schoonheid, niet hun populariteit, niet hun succes, niet hun liefde en niet hun leven. Het enige dat je als hater wordt, is een traptrede naar succes voor degene die je haat. 

Zo kies vandaag wie je wilt zijn. 

Gezegend Pasen. 

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van april 2022 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *