COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … Perspective

Ik volg twee Canadees – Indiase influencers, die ongelofelijk grappig zijn: Sheena Melwani en haar man Trid. Ze zijn hilarisch samen. Echte ‘couple-goals’. En hoe grappig ze ook zijn, toch zag ik laatst op Trid zijn page deze tekst, dat me zowel liet lachen als me ook aan het denken zette: 

‘You know that feeling when you can’t sleep because you have too many ‘to-do’s’ on your list and you can’t finish your list of ‘to-do’s’ because you are too tired and need sleep?’ en bij deze tekst had hij als caption ‘who needs to add ‘8 hours of sleep’ to their ‘to-do list’ ASAP?

Er zijn zoveel dingen in het leven waar wij ons dagelijks zorgen over kunnen maken; de huidige economische situatie, de stijgende inflatie, toenemende armoede, de stress op intermenselijke relaties als gevolg van isolatie en technologie (telefoons, social media), en zo kan ik nog even doorgaan. En als gevolg van al die veranderde omstandigheden, moeten we vaak zoveel meer doen. En dit leidt vaak tot een gevoel van ‘overwhelmed’ zijn, overweldigd zijn. Wat doen we als we overwhelmed zijn door het leven? 

Hoeveel plezier dit influencer – couple ook heeft, ook zij hebben momenten waar ze overwhelmed raken. Maar als je kijkt naar de manier waarop Trid ermee omgaat, dan zie je dat hij de grap maakt over slaap toevoegen aan die lange ‘to-do list’. Perspectief. 

Een ander voorbeeld. Ik reed laatst met vrienden mee naar Paramaribo en zag onderweg een aantal koloniale gebouwen staan in Coronie. Ik zei tegen een van mijn vrienden dat ik die gebouwen mooi vond, maar toch ook niet, omdat ze het koloniaal verleden weerspiegelden. En om die reden zou ik zo een gebouw niet willen hebben. Hij antwoordde door te zeggen dat onze voorouders die gebouwen hebben gebouwd en juist dat een reden zou moeten zijn om ze te willen hebben. Een gebouw, twee zienswijzen; een die de obstakels ziet en de ander die de mogelijkheden ziet. 

Waarom ik dit vertel? Omdat ook ik leer. Het is belangrijk om onze perspectief op dingen te veranderen, indien nodig. Is het makkelijk? Absoluut niet. Kan het gedaan worden? Zeker weten. 

Want nu kijk ik veel positiever tegen die gebouwen aan. Het is belangrijk om open te staan voor andere perspectieven. We denken vanuit onze eigen denkwijze, die is gevormd door opvoeding, omgeving, opleiding, ervaring, maar als je bereid bent om je eigen denkwijze te challengen en, indien nodig, te gaan naar een positiever perspectief, dan wordt het leven een stuk minder overwhelming en zoveel meer fun. En ineens zijn de mogelijkheden grenzeloos. 

Wat is jouw perspectief op het leven? Klaag je liever of denk je in mogelijkheden? 

Challenge your thoughts and if needed, change your perspective.  

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van juli/augustus 2022 

1 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Susan schreef:

    Ik start weer met 1 van de lessen die ik van mijn nanie mee hebt gekregen: je bent nooit te oud om te leren. Fijn dat jij hier ook zo over denkt. Kijk niet naar wat je niet heb maar naar datgene wat je wel hebt en wat je ermee kan doen. Deze levenslessen hebben mij feilloos o . a . door mijn carrière als zorgmanager geloosd. Als je moet bezuinigen dan is het handig dat je in mogelijkheden denkt. Kijk om je heen en geniet van alle mooie dingen die je tegen komt. Het hoeft niet altijd ver weg te zijn. Realiseer idd dat alle karakteristieke gebouwen door heel hard werken van onze voorouders zijn gerealiseerd. Laten wij ze onderhouden en niet afbreken
    Mooi verwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *