COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … Cancelculture

De bekende actrice en talkshow host Whoopi Goldberg van een bekende talkshow ‘The View’ gaf haar mening over het verband tussen racisme en de holocaust en werd voor twee weken geschorst van de show. Ze kreeg namelijk een hele boos online publiek over zich heen, die vonden dat ze ongevoelig was, geen kennis van zaken had, een domme mening had geuit, etc. 

In de conversatie over de covid19 vaccinaties werd Doutzen Kroes gecancelled, omdat ze zich uitsprak tegen vaccinaties. Haar social media worden gecensureerd en ondertussen worden haar bedrijven en financiën door het slijk gehaald, omdat ze een ‘unpopular opinion’ heeft.  You get the vibe. 

Social media biedt een ieder met een account de mogelijkheid hun mening te uiten. En meningen zijn als hoofden, iedereen heeft er één. Maar dan heb je de meningen van de invloedrijken: bekende personen, bedrijven, media en politici. Zij hebben invloed en macht en kunnen anderen beïnvloeden. 

Cancelculture ontstond als reactie op de scheve machtsverhoudingen, waarbij bekende personen, bedrijven, media en politici ter verantwoording werden geroepen voor maatschappelijk onaanvaardbare uitspraken en slechte gedragingen. Zoals de feestende Boris Johnson in Engeland tijdens een covid-lockdown. 

Cancelculture werkt, omdat onderdrukte groepen sociale druk kunnen uitoefenen om een maatschappelijke verandering teweeg te brengen, zoals de Black Lives Matter Movement #BLM en de Me Too Movement #MeToo dat geniaal heeft gewerkt bij het aankaarten van racisme en seksisme. Zo ook de onrechtvaardigheid van het coronabeleid dat via social media een stem kreeg en krijgt. Het doel is het oproepen tot het nemen van verantwoordelijkheid voor slecht gedrag en ongenuanceerde onaanvaardbare uitspraken. 

Maar natuurlijk moest het concept uit zijn context gerukt worden, want nu probeert men met cancelculture diegenen aan te vallen en het zwijgen op te leggen waar ze het niet mee eens zijn, wat resulteert in pestgedrag. Het doel is niet langer ter verantwoording roepen, maar doorgeschoten naar eigen rechter spelen. En dat, alleen omdat iemand het oneens is met de ander. 

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en tegenstrijdige meningen zijn er sinds het begin der tijden geweest en zullen er altijd zijn. Sterker nog, ze zijn nodig om de wereld in balans te houden. Als we allemaal bedoeld waren om hetzelfde te zijn, had God ons exact hetzelfde gemaakt. Aangezien Hij dat niet gedaan heeft, kan het dus niet in Zijn plan liggen dat wij een grote eenheidsworst zijn. 

Beleid, media, cancellation van bekende personen met als doel mensen het zwijgen opleggen is angstaanjagend. Zonder bergen geen dalen, zonder tegengeluid geen kritische zienswijze.  Cancellen in het kader van ter verantwoording roepen is een zeer effectief middel dat het doel heiligt. Other than that zou ik zeggen: ‘Zolang het spreken en handelen een ander niet schaden, leef en laat leven.’

Tasiana Ramdin (mr. | LLM)
Meer weten? Check de podcast ‘Tasiana Talks’ op Facebook, YouTube en www.tasianaramdin.com 
Vragen? Email naar info@tasianaramdin.com

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van maart 2022