COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … Vacation

Er was eens een houthakker aan wie de opdracht werd gegeven om per dag vijf bomen om te hakken. Hij kwam de eerste dag, pakte zijn bijl en kapte met gemak de vijf bomen om. De volgende dag ging het ook goed, de dag erna ook, maar naarmate de dagen vorderden, ging het kappen van de bomen steeds langzamer. De houthakker snapte er niets van en begon nog harder te hakken. Totdat een van zijn mede-houthakkers zei: ‘Misschien moet je je bijl slijpen’. Maar deze houthakker zei: ‘Heb ik geen tijd voor, ik moet het werk afkrijgen’. En dit ging zo door, totdat hij het echt niet meer klaarspeelde om de bomen om te hakken. Toen ging hij zitten, sleep zijn bijl en kwam er toen achter dat hij nu ineens wel weer vijf bomen per dag kon hakken. De oplossing zat hem niet in het harder werken, maar in het de tijd nemen om zijn bijl te scherpen, zodat hij weer op zijn beste kunnen kon presteren. 

Vaak denken we dat we geen tijd hebben om rustig aan te doen. We moeten juist harder werken om productief te zijn. Maar zoals een mooie quote zegt: “Er is een verschil tussen hard werken en slim werken.” Maar om slimmer te kunnen werken, zal je een stap terug moeten doen en kijken hoe het anders kan. En dat kost tijd. Hoe harder we doorgaan, wanneer we moe zijn, hoe minder scherp we zijn en minder productief we zijn. Mijn mede-workaholics zullen het vast ook herkennen dat we toch nog vinden dat we geen tijd hebben om rust te nemen. Maar rust is echt belangrijk. Het reconnect je met jezelf, geeft je ruimte om te evalueren en je creativiteit te laten werken. 

Nu het zomer is, is het bij uitstek de gelegenheid om te relaxen, te genieten van de zon, te ontspannen, heerlijke zomertunes te zoeken en misschien zelfs vakantiebestemmingen. Het is fijn dat er nu veel meer ruimte is om samen te komen, samen te genieten en wellicht zelfs te reizen. Tijd om die bijl bij te slijpen. Persoonlijk vind ik het fijnst wanneer ik kan reizen. De verandering van omgeving brengt echt rust en ondertussen zie je hele mooie plekken van de wereld en leer je mooie culturen kennen. En toch zie ik het niet zitten om een vaccinatiebewijs te moeten overleggen wanneer ik reis. Keuzevrijheid moet ook echt keuzevrijheid zijn. 

Hoe het ook zij, ik ga genieten van de zon, het strand, terrasjes en picknicks en heerlijk resetten om uitgerust terug te keren. Ik wens hetzelfde voor jou. Slijp die bijl. 

Een hele fijne zomer/vakantie.

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van juli/augustus 2021