COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … Don’t argue with fools

‘Redeneer niet met domme mensen’. Dit is wat mijn vader altijd tegen ons zegt. Het leven gaf mij genoeg mogelijkheden om te oefenen met de wijsheid van mijn vader. Elke keer dat ik naar hem toeging en zei: ‘Pa, maar diegene heeft iets lelijks over mij gezegd, zei hij: ‘Is het waar?’ en als ik zei: ‘Nee’, zei hij: ‘Don’t argue with fools. Redeneer niet met domme mensen’. 

En toen stuitte ik op dit prachtig verhaal over Ezel ‘Donkey’ en Tijger ‘Tiger’, dat perfect de wijsheid van mijn vader illustreert. 

Donkey zei aan Tiger: ’Het gras is blauw’. 

Tiger antwoorde: ‘′Nee, het gras is groen’
De discussie raakte verhit en de twee besloten de kwestie voor te leggen ter arbitrage, en om dat te doen benaderden ze Leeuw, Koning van de Jungle. Voordat hij de open plek in het bos bereikte waar de Leeuw op zijn troon zat, begon Donkey te schreeuwen: ‘Uwe Hoogheid, is het waar dat het gras blauw is?’

De Leeuw antwoordde: ‘Het is waar, het gras is blauw’. 

Donkey rende naar voren en vervolgde: ‘Tiger is het niet met me eens en spreekt me tegen en irriteert me. Oordeelt u wie gelijk heeft’.  

De Koning verklaarde toen: ‘Het gras is blauw’. 

Donkey sprong van vreugde en vervolgde zijn weg, tevreden herhalend: ‘Het gras is blauw’.

Tiger vroeg de Leeuw: ‘Majesteit, waarom hebt u ingestemd met Donkey, het gras is immers groen?’ 

Leeuw antwoordde: ‘Feiten zijn feiten, het gras is inderdaad groen’. 

Tiger vroeg: ‘Waarom oordeelt u dan dat Donkey gelijk heeft?’

Leeuw antwoordde: ‘Dat heeft niets te maken met de vraag of het gras blauw of groen is. Ik heb Donkey gelijk gegeven, omdat een dapper, intelligent wezen als jij geen tijd kan verspillen aan ruzie met Donkey, en daarbovenop mij ook nog met die domme vraag komt lastigvallen. Het gaat niet om waarheid of realiteit bij Donkey, maar alleen om het behalen van zijn gelijk ten aanzien van zijn overtuigingen en illusies. Jij hebt je tijd verspilt aan een discussie die geen zin heeft. Hier is praten zilver en zwijgen goud’. 

Dit is wat mijn vader al die tijd bedoelt met ‘Don’t argue with fools’. Ondanks al het bewijs dat aan hen wordt gepresenteerd, hebben sommige mensen niet het vermogen om te begrijpen, en anderen zijn verblind door ego, haat en wrok, en het enige dat ze willen is gelijk hebben, zelfs als ze dat niet hebben. Als onwetendheid schreeuwt, zwijgt intelligentie. Je vrede en rust zijn zoveel meer waard. Dus redeneer niet met domme mensen en wanneer ze op je pad komen, bid dan het volgende: ‘Give me the strength to walk away from stupid people without slapping them’ 😉

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van september 2021