COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … Reciprocity

Een van mijn all-time favoriete sprekers zei eens: ‘Hoe durf je te oogsten waar je niet hebt gezaaid?’ 

Als een echte Nickeriaanse, die is opgegroeid in het prachtig rijstdistrict Nickerie, waar de uitgestrekte landbouwgronden van mijn Nana (vader van moederszijde) zich bevonden, heb ik van nabij meegemaakt hoe er gezaaid en geoogst werd. 

En wat je zaaide, oogstte je. Reciprocity. Er werd padie[i] gezaaid en padie geoogst. Het zou wat zijn als we padie planten en boulanger oogsten. Wat je in de grond stopt, is wat je eruit krijgt. Maar niet zonder een aantal voorwaarden; er werd veel aandacht gegeven aan de planten om te voorkomen dat ongedierte de planten aantastte of slechte grondbewerking de oogst zouden doen mislukken. Als dat in place was, had je een goede oogst. Het bijzondere is ook dat je uit één padiekorrel die je hebt gezaaid, altijd meer dan één padiekorrel terugkrijgt. Dus gezaaid in goede grond en met de juiste aandacht, vermenigvuldigt datgene wat je geplant hebt en krijg je het terug. Reciprocity. Wederkerigheid. 

Wij zaaien elke dag in mensen; wijze adviezen, opbouwende woorden, liefde, zorgzaamheid, attent zijn, een luisterend oor bieden, tijd, aandacht, ondersteuning, en nog veel meer. En we verzorgen deze zaadjes ook, door regelmatig te checken hoe het met deze mensen gaat en of we ze nog kunnen helpen en ondersteunen. 

Hoe komt het dat wanneer wij goede zaad zaaien en onderhouden, wij vervolgens niets terugverwachten? Hoe durven we niet te oogsten waar we gezaaid hebben? ‘Doe goed en zie niet om, want de wereld kent geen dank’, is ons aangeleerd. Dit leert ons om goed te zijn, zonder ooit goed terug te verwachten.  En zaaien en oogsten dan? Velen van ons zijn teleurgesteld in familie, vrienden, liefdesrelaties, werkrelaties, omdat we niet hebben geoogst wat we hebben gezaaid. Doe goed en zie niet om of wederkerigheid?

Er komt een punt in een ieders leven waarbij je wilt oogsten wat je hebt gezaaid. Niet boulanger in plaats van padie, oftewel geen negativiteit in plaats van positiviteit. 

En wat je helemaal niet wilt, is dat mensen komen oogsten, die nooit iets in jou gezaaid hebben. Mensen die misbruik maken van alle goeds dat je te bieden hebt en dat belonen met alleen maar negativiteit. Die mensen die je nooit supporten, maar alle support van jou verwachten, diegenen die misgunnen, maar verwachten dat je ze alles gunt. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. En wees alert hoe anderen jou behandelen. Je mag hetzelfde terugverwachten van wat je geeft. Dus weet wat je geeft. 

Wederkerigheid. Reciprocity. Think about it. 

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van juni 2022 

[i] Padie is die graankorrel, waarin die rijstkorrel zich bevindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *