COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … Pasen

In een recent interview over ‘Tasiana Talks’, mijn podcast, zat ik te grappen met de interviewer dat ik niet van plan ben chagrijnig in mijn kist te liggen wanneer de tijd daar is, omdat ik alles uit het leven zal hebben gehaald dat erin zit. 

Sterfelijkheid kan een angst worden of een motiverende reminder om elke dag te leven alsof het je laatste is. Zoals Steve Jobs zei: ‘Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. There is no reason not to follow your heart.’

Maar ik heb nog een reden om niet angstig te zijn voor de dood. Ik ben de vierde generatie in mijn familie, die christen is. Mijn Par-Nana (overgrootvader) was christen en heeft dat overgedragen aan mijn Nana (grootvader) en mijn moeder, die dat op hun beurt aan mij hebben meegegeven. Van Hindi gospels zingen met mijn Nana in de hangmat tot het luisteren naar de verhalen uit de bijbel in het Sarnami. Zo ook het Paasverhaal, dat overigens niks met een konijn dat eieren legt, te maken heeft. 

Met Pasen wordt gevierd dat Jezus uit de dood is opgestaan na drie dagen, nadat Hij op goede vrijdag verraden is door een van zijn broeders, gemarteld en gekruisigd is en op een gruwelijke manier is doodgegaan. 

Je zou denken dat Jezus iets gedaan moest hebben om dat mee te maken, maar niks was minder waar. Naast dat Jezus de mensen genas, ze eten gaf en ze vertelde over God, Zijn Vader, werd Hij te populair voor de gevestigde orde en moest Hij dus opgeruimd worden. 

En toch moest Jezus mens worden om alles te doorleven, zoals wij dat ook meemaken. Van geboorte, acceptatie, vriendschap en liefde tot aan afwijzing, verraad, haat en de dood. Jezus is daarmee een God, die mensen begrijpt, want Hij heeft het ook geleefd. Waar Jezus verder ging, is dat Hij is opgestaan uit de dood, daarmee de dood overwinnend. De dood is niet langer het meest angstaanjagende wat een mens kan overkomen. En daarmee heeft Jezus zijn taak volbracht.

Je kunt naar de dood kijken als je ergste vijand of als je grootste vriend. Het besef dat het leven op aarde eindig is, maakt dat je intenser kan genieten en scherper belangrijk van onbelangrijk kan onderscheiden en scheiden. En als je christen bent, heb je ook nog het leven na de dood om naar uit te kijken als extra bonus, want de dood is immers overwonnen. 

Een gezegend Pasen! 

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van April 2021