COLUMN: DreamzWorld’s Tasiana Talks … en nu?

‘We zijn nu twee jaar verder en ik sta niet achter het beleid. Ik ben niet voor of tegen vaccinaties, maar ik sta voor vrijheid. Wat er nu gebeurt met plannen voor een 2G-beleid, lockdowns waar ondernemers door kapot gaan en de zorg die maar niet opgeschaald wordt, is iets wat we later niet aan onze kinderen kunnen uitleggen’, aldus rapper Boef, die twee jaar eerder meewerkte aan een RIVM-campagne om jongeren te informeren wat het coronavirus was en zich nu uitspreekt tegen het coronabeleid. 

Volledig bericht zoals gepost door Artiest Boef op zijn Instagram

We zijn twee jaar verder. Wat hebben 2020 en 2021 ons geleerd? ‘The best predictor of future behavior is past behavior’ (Dr. Phil). Als we letten op het eerder gedrag en beleid, dan kunnen we een aantal voorspellingen doen.

De coronacrisis is een gezondheidscrisis. Te midden van deze vermeende ‘grootste gezondheidscrisis in de wereld’ gaan we in 2022 bezuinigen op de zorg. Er is geapplaudisseerd voor de zorg, maar financieel hebben ze geen enkele erkenning gekregen en ook is er niet geïnvesteerd in de zorg. De zorgpremies voor iedereen, gevaccineerd en ongevaccineerd, zijn ‘at an all time high’ zonder garantie op goede gezondheidszorg. Dus, wanneer vanwege deze ‘pandemie’ gezondheidszorg cruciaal is, is bezuinigen het beleid. Logisch? 

‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’ was de leuze. In 2020 moest iedereen zich aan de ‘MoHanA -regels’ houden, zoals mijn Surinamers het zo mooi zeggen: ‘Mondkapje op, handen wassen en afstand houden’. In 2021 kwamen de vaccins. Nu bijna 90% gevaccineerd is in Nederland, blijkt dat we nog steeds corona kunnen overdragen, schijnt het vaccin slechts beperkt te beschermen en moeten we bijprikken/boosteren, weten we ‘niks’ over de bijverschijnselen, wordt de hoge oversterfte niet onderzocht of verklaard, hebben we geen vrijheid terug, zijn we weer in lockdown en wordt eventuele, toekomstige vrijheid afhankelijk gemaakt van het bijprikken. En dat, terwijl prikspijt het woord van 2021 was. 

‘Samen’ blijkt ineens ook niet zo ‘samen’, want nu het falend coronabeleid het land weer in lockdown heeft en regelrecht naar een economische crisis drijft – want niet alleen ondernemers, maar wellicht ook werknemers zonder QR dreigen hun brood te verliezen – moet er een zondebok gezocht worden; de ongevaccineerden. Maar met bijna 90% gevaccineerd en een toenemend 2G beleid tegen de ongevaccineerde 10%, die worden uitgesloten van de maatschappij en niks nergens mogen, is er maar een schuldige: het coronabeleid.

Wat kunnen we voorspellen voor 2022? Bezuiniging op de zorg, meer lockdowns, enorme economische schade, verdeeldheid, verregaander inperken van vrijheid. Meer waanzin; de definitie van waanzin is immers telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten (Einstein). Tenzij … we doen wat Spanje doet, namelijk corona als griep beschouwen en teruggaan naar het oude normaal. Wat we hopen en verwachten voor 2022? Vrijheid. 

Tasiana Ramdin (mr. | LLM)
Meer weten? Check de podcast ‘Tasiana Talks’ op Facebook, YouTube en www.tasianaramdin.com 
Vragen? Email naar info@tasianaramdin.com

Deze column is gepubliceerd in het DreamzWorld Magazine van februari 2022