INTERVIEW: Pariksha Magazine interview with Pravini

Pravini. Nederlands Hindostaanse singer/songwriter. Powerlady. Executive Producer. Performer. Educatie. Fusion pop/rock en Hiphop/soul met Zuid-Amerikaanse ritmes. Wereldburger. Politiek en entertainment. Activist. Echtgenote. Sarnami Artist Network. Cuz’ I’m a lady en Tetary. Master Media en Cultuur. Ambassadeur voor The Global Human Rights Defence (GHRD). Houdt van haar familie en haar band. Fashionista.

Nieuwsgierig geworden? Mag ik je voorstellen aan Pravini; een bijzondere en veelzijdige dame met vele facetten. Pravini is een artiest met een eigen zangstijl en een eigen sound. Haar sound bestaat uit een fusion van R&B, Soul, Hiphop, Rock en Pop gemixt met Zuid – Amerikaanse ritmes. Pravini’s enigszins rappende zangstijl geeft haar een uniek geluid. Dit komt vanuit de Hiphop, vertelt ze, evenals de ‘independent’ manier van haar muziek managen, namelijk het heft in eigen hand houden. Pravini vertelt: “Toen ik mijn band had gevonden, dacht ik: met mijn band kan ik mijn eigen sound creëren. Ik ben toen meer de kant van Pop/Rock opgegaan en we hebben de verbinding gemaakt met Zuid-Amerikaanse muziek en ritmes en hebben veel meer geëxperimenteerd. Ik heb ervoor gekozen om muziek te maken op deze manier, zodat ik mijn kunst kan neerzetten zoals mijn visie is.” Haar muziek is de manier waarop zij uitdrukking geeft aan wie ze is en zoals ze zelf zegt: “in muziek kan ik mezelf zijn.”

pravini-foto-1

Pravini kwam erachter dat ze deel uitmaakte van een groter geheel aan jongeren die in Nederland geboren zijn, die zich bewegen in twee werelden en een plek voor zichzelf proberen te zoeken en hun identiteit proberen te vinden. Tijdens haar zoektocht kwam Pravini uit op haar omschrijving van identiteit: “identiteit is niet een vast iets van: je spreekt de taal, je kent de liedjes, dus je bent Hindostaans, maar juist dat de Hindostaanse identiteit heel breed is en erg dynamisch is. Dat het uitstapjes kan maken naar verschillende andere vormen, maar dat je wel een bepaalde kern hebt en een bepaalde basis vanuit je gemeenschap.”

Met haar muziek wil Pravini haar eigen boodschap vertellen: “Mijn lijn is altijd geweest dat ik mijn eigen hart moet volgen. Ik ben ook grootgebracht met het idee van als je iets wilt, dan moet je ervoor gaan en het gewoon doen. Ik wil niet zomaar muziek maken met ‘I love you, I’ll do anything for you, do you love me too?’, maar ik heb gedachten en ideeën en een boodschap waarvan ik denk: dit wil ik gewoon met mensen delen.” Haar boodschap is er één van onder andere bewustwording, female empowerment en natuurlijk de liefde. De combinatie van je hart volgen, je eigen identiteit vinden en een boodschap hebben, vindt je dan ook terug in haar muziek. Zo gaat ‘cuz i’m a lady’ over female empowerment, ‘Tetary’ over de geschiedenis van een moedige 24-jarige Hindostaanse vrouwelijke dwangarbeider die de opstand van 1884 leidde op de plantage van Zorg en Hoop en daarom werd gedood en ‘move me to tears’ over haar liefde voor haar man, Rakesh Mahes.

Over het samenbrengen van haar muziek met haar activisme zegt Pravini: “Ik kom uit een gezin dat activistisch is. Mijn moeder was feminist en heeft daar het nodige aan bijgedragen en mijn vader is activist. Ik merk dat de maatschappij ook verandert en ook heel erg verhard en ik ben wel heel erg maatschappelijk betrokken en ik wil ook echt daar een bijdrage aan leveren en zie muziek dus niet alleen als een doel, maar ook als een middel om bij te dragen aan die samenleving”.Om een verandering teweeg te brengen is bewustwording en educatie nodig. Zo zijn er veel verborgen helden in onze geschiedenis, zoals Tetary, waar wij niet van hebben gehoord, maar die wel de weg hebben vrijgemaakt voor ons. Om die bewustwording te creëren, heeft Pravini dan ook de Masterclass ‘Decolonizing the mind’ opgezet. “Het idee is dat we op verschillende manieren jongeren bewust maken van onze eigen geschiedenis, omdat daar sowieso veel onwetendheid over is, maar ook om een verbinding te maken met andere gemeenschappen die misschien een andere cultuur en andere gewoontes hebben, maar ook heel veel overeenkomsten hebben in geschiedenis en ook uitdagingen hebben vandaag de dag”. 

Pravini

Om diezelfde reden heeft Pravini zich dan ook uitgesproken tegen Zwarte Piet. Pravini zegt hierover; “Ik denk dat het vooral een gebrek is aan kennis en dat is ook niemand kwalijk te nemen, want het onderwijssysteem en wat wij leren houdt die kennis ook achter. Er spelen heel veel factoren, want je hebt ook te maken met onderliggende spanningen tussen Hindostanen en Afro-Surinamers. Ook speelt naar mijn idee mee dat Hindostanen sneller het idee hebben van ‘we zijn niet negatief in de media, dus wij hoeven geen tegengeluid te geven’, het heeft niets met ons te maken en ik denk dat juist die bewustwording die eerste stap is.”

Wanneer wij ons er bewust van worden dat wij een gemeenschappelijke geschiedenis van onderdrukking kennen, dan kunnen we verbindingen met elkaar leggen om als gemeenschap vooruit te komen. Daarom zegt Pravini ook: “Het gaat me heel erg aan het hart, want ik maak deel uit van die gemeenschap, ik maak deel uit van die generatie.” Een vervolg op ‘Decolonizing the mind’ is ‘Indian History Month’, welke in juni 2015 zal gaan plaatsvinden, waarbij een maand lang aan de bijzonder moedige en vaak vergeten geschiedenis van onze voorouders een podium wordt geboden.

Pravini is verder als ambassadeur verbonden aan The Global Human Rights Defence. Daarnaast helpt ze ook graag andere artiesten bij het vinden van hun stem, door middel van het Sarnami Artist Network, waar Nederlands Hindostaanse artiesten ervaring, kennis en netwerken kunnen delen en deze artiesten ondersteund worden bij hun professionele ontwikkeling.

Reflecterend op haar muzikaal pad so far, zegt Pravini “ik wil gewoon datgene neerzetten zoals ik dat voor ogen heb en ik zou het leuk vinden als mensen het leuk vinden, maar mocht dat niet zo zijn, dan weerhoudt dat me niet. Ik sta echt voor mijn art, mijn kunst. Ik denk wel dat omdat muziek zo een goed bindmiddel is, het gebruikt kan worden om bewustwording te creëren en mensen bij elkaar kan brengen. We have to give back cause what good is a fortune if you can’t pay it forward.” 


Het nieuwe album van Pravini, Unexpected turn of events, is medio volgend jaar available.

E-mail adres: info@pravinimusic.com
Official website: www.pravinimusic.com
Twitter: www.twitter.com/pravinimusic
Facebook: www.facebook.com/pravinimusic